Klassiskt detox-program

Det klassiska detoxprogrammet sker oftast 7,5 eller 11 dagar och följer nedanstående schema:

 • kl 7.30: Shake (Psyllium och Bentonit)
 • kl 9.00: Herbs (3 kapslar av två olika örter, totalt 6 örtkapslar)
 • kl 10.30: Shake (Psyllium och Bentonit)
 • kl 12.00: Herbs ( 3+3 örtkapslar) samt ett glas färskpressad morotsjuice.
 • kl 12.15: Colema (tarmsköljning med kaffe)
 • kl 13.30: Shake (Psyllium och Bentonit)
 • kl 13.45-15.00: Massage
 • kl 14.30 – 18.00. Arombastu
 • kl 15.00: Herbs (3+3 örtkapslar) samt ett glas kokonötsvatten.
 • kl 16.15: Shake (Psyllium och Bentonit)
 • kl 16:30-18.00: Yoga
 • kl 18.00 Herbs (3+3 örtkapslar) samt buljong.
 • kl 20.15. Colema (tarmsköljning med vitlöksvatten)
 • kl 21.00: Herbs (3 + 3 örtkapslar)
 • Innan sömn tas en probiotisk kapsel för att skydda tarmfloran.

barmdavidnat

Barhäng med bl a David från USA och Natalie från Sibirien

Fast nu har jag också ett schema på Agama yoga att följa, dvs programmet för ”Level 1”; således modifieras ovanstående program något. Buljongen dricks kl 21.00 istället för 18.00 och bastning utgår. Även Anandas egna yogapass måste slopas.Shake och örtkapslar tas med till Agama yoga för att kunna tas vid rätt tillfälle. De sista fyra dagarna påbörjas även ett separat ”liver cleansing program” vilket innebär vissa modifieringar av ovanstående program de sista två dagarna.

detoxbarnoa

Noa vår detox-bartender

poolen

Poolområdet

Shaken består dels av Psyllium, ett växtpreparat från frökapslar som skapar en gelatinliknande substans med vatten. Det sväller och motverkar förstoppning, smörjer tarmarna, ger bättre tarmperistaltik och  en ökad mättnadskänsla. Bentonit ingår också i shaken och är en lera som har en förmåga att absorbera toxiner från tarmen för att sedan följa med avföringen ut. Tarmarna sköljs sedan regelbundet ut med kaffe eller vitlöksvatten. Kaffe har en bättre förmåga att laka ut toxiner från slemhinnan än bara vatten. Vitlök är bra mot svamp och parasiter. Det gick dock inte att sova efter en kaffesköljning kl 20.15 så kaffevattnet fick bytas  ut mot vitlöksvattnet.

Colema

Här sker tarmsköljning med kaffe vilket tar ca 30 minuter

Mellan shakeintagen tas kapslar fyllda med olika örter. Två olika örtkapslar tas. De klassisk örtkapslarna som innehåller extrakt från Triphala, Rhubarb Root, Driharidra, Peppermint, Turmeric, Clove, Fennel Ginger, Myrth, Tulsi, Xanthhohiza, Coriander, ThungbergiaNeem, Fanugreek, Cayenne och Pippali. Således en blandning av västerländska och ayurvediska örter. De sägs avlägsna gamla slemlager från  tarmslemhinnan, liksom lösa upp djupt rotade toxiner från vävnaden. De andra örtkapslarna (”super green herbs”) är fyllda med växtextrakt från Moringa, Spirulina, Amla, Whatgrass Chlorella, Barley Grass, Alfalfa, Jiaogulan och Bambu. Örterna anses stimulera immunsystemet, de innehåller antioxidanter och stimulerar matspjälkning, cirkulation och förbättrar lever- och njurfunktionen mm.

Vi väger oss före och efter detox-programmet för att bestämma viktnedgången. Min startvikt var 92.8 kg och efter 7 dagar var den 88 kg. För lite för att nå mitt mål på 84-85 kg, så programmet förlängdes. Efter 9 dagar var vikten 87,2 kg. Nä, det duger inte, så jag beslöt att förlänga programmet till totalt 13 dagar. Sista dagen avslutades kuren med ett glas probiotika, colema, ytterligare ett glas probiotika och slutligen sprutas ännu mer probiotika upp i ändtarmen.  Nu var det dags för slutvägning och vågen visade 85,2 kg, dvs hade gått ner 7,6 kg efter 13 dagars detox inklusive leversköljning.

spruta

Den avslutande sprutan med probiotika

Efter detox-programmet krävs en speciell kost i fyra dagar. Börjar försiktigt med vattenmelon,  youghurt och bipollen.  Andra dagen kan kosten utökas till vanligt ris, grönsakssoppa, grön sallad. Tredje dagen brunt ris, kokta grönsaker, vårrullar, sallad och pasta. Fjärde dagen kan kosten utökas med ägg och ost. Femte dagen kan man återgå till normala matvanor.

About

Johan är född 1968 och bosatt i Helsingborg, men är uppvuxen i södra DaIarna i mitten av Sverige. Har en varierad yrkesbakgrund men jobbade senast som lärare i kemi, naturkunskap och webbutveckling. Han har en yngre bror och syster. Fyller gärna sin fritid med yoga, sportdykning, resor och kör gärna motorcykel.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »