Ashram Ratu Bagus på Bali

För att kunna förlänga visumet i Thailand måste man ibland lämna landet. Valde därför att besöka energimästaren Ratu Bagus i hans nya ashram på Bali  (www.ratubagus.com)

Det ursprungliga ashramet ligger farligt nära den aktiva och oförutsägbara vulkanen, Mount Agung (ca 3000 m ö h). När vädret är klart kan man se en rökpelare stiga upp från vulkanen. De har därför valt att  evakuera ashramet och flyttat alla aktiviteter till ett annat tillfälligt ashram i staden, Gianyar.

En taxichaufför hämtade upp mig på flygplatsen i Denpasar och körde mig till ett Hotell i Gianyar där alla besökare nu är inackorderade. Följande dag och två veckor framåt påbörjades de dagliga aktiviteterna i ashramet, dvs vi utför en form av skakyoga som varar i två timmar och utförs tre gånger om dagen. Dagen startar klockan sju då vi får dricka heligt vatten och välsignas. Dagen avslutas klockan 20 med kvällsmat efter sista skakpasset.

bali5

Här dricks heligt vatten och vi får vår morgonvälsignelse.

Vi utför även någon sorts underkastelse (förbön) innan vi genomför en 30 minuter lång meditation där vi repeterar mantrat:

– Om Swastiastu Ratu Bagus

Sedan ställer vi oss upp, vända mot Ratu Bagus och börjar skaka. Det tar några dagar innan man finner en egen skak-rytm och alla verkar ha sina egna skakrörelser, fast skakningarna verkar främst utgå från benen. Samtidigt sjunger vi högt Gayatrimantrat. Skakandet pågår i någon timme, innan vi upprepar processen i koncentriska ringar. De sista 20 minuterna byter vi till några andra verser av olika mantran.

baliring

Bali5

bali7

Metoden har tagits fram av Ratu Bagus, han gavs metoden vid en uppenbarelse på Mount Agung, när han behövde råd om hur han skulle hantera sin egendomliga förmåga att kontrollera ”energin” i omgivningen.

Ratu bagus

Ratu Bagus som föreläser.

Ja, Ratu Bagus anses vara född med en sorts egendomlig förmåga att påverka folk via någon slags energi. Detta kan gestalta sig som healing då han botar diverse åkommor hos folk. Folk kommer dagligen till honom med diverse problem, som han ofta påverkar via astral kommunikation.  En person berättade om när han fått en stroke och hans fru hämtade Ratu Bagus. Ratu Bagus skickade in sin energi i hans kropp och personen som blivit halvsides förlamad återhämtade sig nästan fullständigt. Många andra obegripliga historier intygas av flera andra deltagare från diverse länder, t ex att att de återhämtat sig från svår cancer, blodsjukdomar mm.

bali3

Genom att lära ut denna skakmetod vill Ratu få oss att komma i kontakt med energin och förverkliga oss själva och leva ett mer fullständigt och lyckligare liv. Han menar att vårt tänkande hindrar oss från att få kontakt med vår själ. Skakande ska alltså frigöra oss från våra tankar och istället komma i kontakt med våra inre känslor, vår själ och därmed också denna universella energi. Dessutom fungerar Ratu Bagus som en katalysator under skakprocessen, resultatet blir alltså mycket kraftigare i hans närvaro.

bali4

Ratu bjuder upp en dam till dans.

bali6

Vid tillfället är vi ca 50-tal personer som skakar och flera har gjort detta i över 10 år. Många har utvecklat sin förmåga att känna energin och under inflytande av Ratu Bagus hamnar de ofta i något som liknar epileptiska anfall, faller ihop på golvet eller börjar skratta hysteriskt. Ja, det hela liknar en konsert av diverse konstiga psykotiska symptomer, rena dårhuset enkelt uttryckt. Som ny är skådespelet chockerande, många infinner sig dock snabbt. Efter någon veckas skakande påstår många att de börjar känna energin på olika sätt. Om Ratu väljer att vidröra någon person under skakprocessen så faller ofta personen samman eller börjar rycka spasmiskt. Fast för att detta ska fungera måste personen i fråga själv ha en övertygelse och tilltro till Ratus förmåga. Således måste det förstås föreligga någon sorts suggestiv effekt bakom de egendomliga beteendena som utspelar sig under skakmeditationen.

bali10

En engelsman som verkar drabbas av någon sorts elektrisk chock efter en blick från Ratu..

bali11

En kvinna från Turkiet börjar snurra runt och tappar balansen när Ratu närmar sig.

Alla föreläsningar av Ratu Bakus sker spontant när han får ett infall att vilja förklara något. Vid ett tillfälle bad han en kvinnlig deltagare från Belgien att sätta sig med ryggen mot hans underben och sa:

  Nu ska jag frigöra hennes kundalinikraft…

Kvinnan påverkades kraftfullt med diverse ryckningar i överkroppen, liksom någon sorts positiv och känslomässig reaktion. Jag frågade henne efteråt vad det egentligen var som hände?

Jag kände ett elektrisk energiflöde komma enda från benen och slingra sig upp genom ryggen. Energin stannade mellan skuldrorna, men då placerade Ratu sin hand där och energin fortsatte då upp till nacken, fast nådde aldrig enda upp i huvudet. 

Vid ett annat tillfälle kom några brahminer till Ratu för att få någon sorts välsignelse och en behövde healing av sin nacke. Ratu höll sin hand på brahminens nacke som började skaka så kraftigt att han föll omkull och slog i bakhuvudet mot ett betongfundament. Alla trodde brahminen skadat sig allvarligt, men han reste sig upp och sa att hans nacke nu var bra igen.  Ratu sa ungefär:

–  Ja, jag vet, du fick precis vad du behövde.

Ja, det är en konstig värld detta. Ett annat inslag är nyttjandet av helig röktobak, fast den röks inte som vanlig tobak. Istället placeras den under underläppen och påstås förstärka meditationseffekten. Effekten är dock svag så de flesta blandar tobak och vatten och den urlakade vätskan sugs upp med en spruta. Ungefär en milliliter suger de upp tillsammans med luft för att sedan spruta upp vätskan i  näsborrarna, en spruta per näsborre. Fast egentligen gör de detta mest hela tiden, så de har uppenbarligen utvecklat ett udda tobaksmissbruk.

bali7

Så vad blir då min slutsats av Ratu Bagus och hans udda yoga? Då jag själv aldrig känt någon effekt eller upplevelse under mina skak-meditationer blir jag förstås skeptisk till denna universella energi som Ratu påstås kontrollera. Visst känner man sig stärkt och piggare och upplever en slags vibrerande känsla i kroppen när man vaknar upp på morgonen. Klart det finns suggestiva fenomen och antagligen överdriver många personer sina upplevelser. Fast samtidigt kvarstår många frågetecken om hur healingen egentligen kan ske och att så många personer kan påverkas fysiskt? De säger sig alla känna hur någon osynlig kraft påverka deras kroppar som leder till konstiga rörelser, vilket sker när Ratu pekar, tittar eller rör dem? Konstigt är det…

bali9

About

Johan är född 1968 och bosatt i Helsingborg, men är uppvuxen i södra DaIarna i mitten av Sverige. Har en varierad yrkesbakgrund men jobbade senast som lärare i kemi, naturkunskap och webbutveckling. Han har en yngre bror och syster. Fyller gärna sin fritid med yoga, sportdykning, resor och kör gärna motorcykel.

6 thoughts on “Ashram Ratu Bagus på Bali

  1. Verkar lite udda… Men intressant! Det påminner mig om ett ju-jutsuläger där en av tränarna, en japan, Soke Yamaue, 10:e dan, kunde kontrollera andra personers energi, eller ki, genom att ta tag i dem. Personen han tog tag i blev då kataton eller gick in i något sorts kramptillstånd. Syftet att kunna manipulera med andras energi/ki på det sättet var för att användas vid självförsvar.

      1. Kursen i Rajayoga verkar spännande! Intressant koppling mellan yoga och neurokognition, ett område som jag skulle tycka vara roligt att lära mig mer om. Men, jag är inte riktigt övertygad om att det undermedvetna räcker som förklaring till energiprocesserna som beskrivs ovan…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »