En konsultation i ayurveda

Ayurveda är en urtida indisk läkekonst som i väst betraktas som en pseudovetenskap. I denna två veckors yogaretreat ingår konsultation hos en doktor i ayurveda samt några massagebehandlingar. Naturläkaren tog min puls och besiktade min tunga innan han skrev upp min diagnos, vilket kan ses på nedanstående bilder. Detta kunde knappast jämföras med en läkarundersökning men en intressant upplevelse iallafall.

Han förklarade att det finns fem element: ”air, space, fire, water och earth”. Från dessa skapas tre krafter som bygger upp vår kropp: ”Vata, Pitha, och Kapha”. Kapha är större, lugna stabila människor; de har en långsam metabolism och är ganska nöjda med sin tillvaro. Wata är smala människor, väldigt aktiva , har torr hud, initiativrika men slutför sällan något och blir aldrig helt nöjda. Pitha är människor med stor aptit, varma, intelligenta, har mjukt skinn, men har kraftigt temperament.

– Du är en Pitha-Kapha-människa, slog naturläkaren fast.

Efter en titt på min tunga fortsatte han:

– Du har förhöjda nivåer av toxiner i lever, njurar och tarmsystemet. Du måste ändra din kost och detta är vad du bör äta och detta är vad du bör undvika, skrev han på lappen nedan.

– Du bör också genomgå följande  ayurvediska behandlingar, han skrev upp sex olika massage-ångbastubehandlingar.

ayurveda1
ayurveda2
ångbastu

Efter diverse massagebehandlingar placeras man i denna ångbastu-låda.

About

Johan är född 1968 och bosatt i Helsingborg, men är uppvuxen i södra DaIarna i mitten av Sverige. Har en varierad yrkesbakgrund men jobbade senast som lärare i kemi, naturkunskap och webbutveckling. Han har en yngre bror och syster. Fyller gärna sin fritid med yoga, sportdykning, resor och kör gärna motorcykel.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »