Level 2 på Agama yoga

Yogasal1

Den fjärde september 2017 påbörjas nivå två (level 2) på Agama yoga och varar i fyra veckor. Fast egentligen sker obligatorisk undervisning bara tre dagar i veckan (måndag, onsdag och fredag). Dessutom endast från klockan 12 till 15. Där första timmen ägnas åt en videoinspelad föreläsning. Precis som för nivå ett (level 1) ingår en lärobok i A5-format. Sedan är det tänkt att vi också ska ägna oss åt ”tapas”, dvs vår hemläxa. Läxan består bara av de viktigaste och kanske svåraste asanas från nivå ett som vi nu måste behärska. Vi ska också behärska solhälsningen och kunna sjunga ett specifikt mantra för varje delställning. Måste kunna namnge och veta hur alla asanas som ingår i level 1 och 2 verkar på olika chakran och i vilken ordning de ska utföras. Till stora delar känns nivå två som en repetition av nivå ett, men nu måste vi bättre behärska de svårare ställningarna, Chakrasana (hjulet) och Sirsasana (huvudstående), som också är en del av vår tapas.

chakrasana1
Chakrasana

chakrasana2

sirsasana
Sirsasana

Chakrasana blir snabbt min favoritställning för månaden. Efter någon minut i Chakrasana blir Savasana (likställningen) en helt underbar upplevelse. Den praktiska läxan tar bara en timme att utföra och sker dagligen. Då det finns tid över har vi möjlighet att repetera pass och föreläsningar från nivå ett utan extra kostnad.

Några nya moment som ingår i nivå två är ställningarna (asanas): Janushirshasana, Trikonasana-forward, Marjaryasana och Shasasana. Nya andningsövningar (pranayama) är det fullständiga andetaget, även Agnisara Dhauti och Nauli Kriya. Ett lite udda inslag är pranayama via gemensam ljudning av specifika vokaler. Olika ljud anses påverka olika kroppsstrukturer. Funktionen påminner om användningen av mantra men utövas högt, gemensamt och i kombination med det fullständiga andetaget. Passen avslutas oftast med musikmeditation för specifika chakran och slutligen 10 minuter savasana. Ett typiskt yogapass tar alltså minst två timmar.

janusirsasana
Janushirshasana

trikonasanaforward

Trikonasana – forward

shasahasana (2)
Shashasana

 

Nauli Kriya

Nauli kriya är en naturlig fortsättning på Udiyana bandha, dvs när man suger in en tom mage under revbenen samtidigt som man formar ett centralt muskelknippe på magen och roterar detta knippe både medsols och motsol medan man håller andetaget inne. Detta repeteras i 10 minuter och ger en masserande och avslappnande effekt av magen. Tekniken anses motverka IBS, förstoppning, ökar självkänslan och viljekraften då övningen verkar på Manipura (mag-chakra).

Agnisara Dhauti verkar först som en helt meningslös övning. Man fyller lungorna med luft, sträcker på sig (stående på knä) och trycker ned luften i magen samtidigt som man håller andetaget inne. Ingenting händer till en början. Sedan tappar man balansen och vet egentligen inte vad som händer? Övningen utförs till en början två och två, sittande och omringad med skyddande kuddar. Orsaken till detta är att det tidigare har uppstått fallskador när folk har utfört tekniken Min brittiska kvinnliga partner verkade helt oberörd till en början, men ramlar ändå åt sidan och jag får ta emot henne. Hon hade ingen som helst aning var hon befann sig eller vad som hände? Intressant! Efter lite övning utför vi tekniken självständigt och stående. Tekniken är tänkt att verka på Anahata chakra, dvs man ska känna en värmande känsla i bröstet. Fast då måste man stanna känslan där annars fortsätter den upp i huvudet och man blir helsnurrig. Om man dock lyckas behålla balansen och andetaget inne så övergår känslan till ett lugn som sprider sig längs hela kroppen. Fast detta var ju egentligen inte syftet med tekniken? När jag jag konfronterar min instruktör och menar på att det är mer belönande att köra upp effekten i huvudet istället för bröstet, svarar hon ungefär:

Yes, well, the feeling you describe is what happens when you flush your nadis, it´s nice but can be dangerous. You may faint. Try instead to focus to perceive warm pleasant sensations at the anahata chacra…

About

Johan är född 1968 och bosatt i Helsingborg, men är uppvuxen i södra DaIarna i mitten av Sverige. Har en varierad yrkesbakgrund men jobbade senast som lärare i kemi, naturkunskap och webbutveckling. Han har en yngre bror och syster. Fyller gärna sin fritid med yoga, sportdykning, resor och kör gärna motorcykel.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »