Yoga och Level 1 vid Agama yoga

Level 1 är första grundkursen hos Agama yoga som pågår sex dagar i veckan under 24 dagar, dvs i fyra veckor. De börjar kl 8.30, oftast med en genomgång av en ny ställning som de följer upp med en och en halv timme hatha yoga, passet slutar alltså 10.30. Sedan är det uppehåll fram till kl 16.00 då de kör ännu ett hatha yogapass och avslutar med någon timmes föreläsning, oftast klar omkring kl. 19.30-20.00. De första fyra dagarna blir det dock mest teori under morgonpasset. Schemat som följer är alltså:

  • kl 8.30 – 10.30 : teori och hatha yoga
  • kl 10.00 – 16.00: ledig
  • kl  16.00 – 18.00: solhälsningen, hathayoga, avslappning
  • kl 18.00 – 19.30/20.00: föreläsning om yoga

wheel2

Dagens asana (ställning)

IMG_4066

Kvällsföreläsning

Närvaron är obligatorisk men det räcker med  75% närvaro för att erhålla ett certifikat för kursen.

Inledningsvis definieras yoga som förening eller att nå förening mellan individen och universum. Universum finns dock redan inom varje individ på olika nivåer. Dessa nivåer anses bestå av sju olika sorters energi-  eller vibrationsnivåer. De gäller således att uppleva resonansen mellan de individuella vibrationerna med vibrationerna i universum. Universum fungerar alltså som en radiostation med sju olika kanaler, medan en person fungerar som en mottagande radio som försöker ställa in kanalerna. Via olika yogatekniker blir vi bättre på att ställa in vår radio och med mycket övning kan vi få uppleva resonans med universum. Ett tillstånd som kan beskrivas som samadhi, där vi uppnår universiellt  medvetande, bliss och total kunskap. Detta är också det slutgiltiga målet med yoga, men som få uppnår.

De sju vibrationsnivåerna vibrerar med olika frekvens och motsvaras av sju olika chakran hos människan. Dessa chakran kan upplevas som subtila energicentrum och kan aktiveras via olika asanas eller andra tekniker. De olika chakra ligger längs ryggmärgen och fungerar som antenner för de universella energinivåerna. De lägre, mer primitiva  chakra finner man längst ned i ryggmärgen medan högre chakran finns längst upp i huvudet. Energinivåerna i olika chakran manifesteras  fysiskt eller emotionellt via nadis som utgör ett fintrådigt nät i kroppen som binder samman alla energinivåer.

Inom yoga anser man att alla chakran, liksom energier är polära, dvs har två sidor, t ex plus och minus, vänster och höger, manligt och kvinnligt, yin och yang osv. En funktion med hatha yoga är att balansera dessa båda sidor som då motsvaras av höger och vänster.

yinyan3

Agamas trädgård mellan yogalokalerna är fylld av statyer av hinduiska gudar.                    Här Shiva bredvid en yin-yang symbol.

Inriktningen hos Agama yoga är esoterisk tantra. Med esoterisk menas att de lär ur mer okända, dolda och mystiska tekniker än andra yoga stilar.  Med tantra menas att de har en ganska liberal syn på sexualitet och fokuserar väldigt mycket på chakran, energibalanser, sublimering av energier från lägre till högre chakran. De utför asanas något längre än vanligt och fokuserar samtidigt på något chakra för att sedan slappna av och försöka  sublimera energin till högre chakran. Det finns också parallella tankegångar inom taoism och buddism eller andra religioner som gärna nämns inom Agama yoga.

yogahall

Vår yogahall

inom yoga finns yamas och niyamas och motsvarar restriktioner och direktiv om hur individer bör leva förr att lyckas med yoga. Dessa finns också inom tantra men det verkar dock finns en skillnad i hur man tolkar veda. Andra yogaformer har en mer konservativ hållning och strikt syn på veda än tantra och detta gäller speciellt synen på sexualitet. Enligt niyamas bör man avhålla sig från sex för att få framgång i yoga dvs leva i celibat. Inom tantra vill man istället kontrollera och använda den sexuella energin  för att nå högre nivåer.  Med kontroll menas att t ex kunna avhålla sig från utlösning men inte orgasm. För detta håller Agama enskilda fördjupningskurser och inget som ingår i level 1. De framhåller också synen på villkorslös osjälvisk kärlek i relationer, där man bör ge varandra mer utrymme. Ofta ställs krav i en relation som bygger på individers ego, men enligt dem egentligen inte motsvarar äkta villkorslös kärlek.

 

About

Johan är född 1968 och bosatt i Helsingborg, men är uppvuxen i södra DaIarna i mitten av Sverige. Har en varierad yrkesbakgrund men jobbade senast som lärare i kemi, naturkunskap och webbutveckling. Han har en yngre bror och syster. Fyller gärna sin fritid med yoga, sportdykning, resor och kör gärna motorcykel.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »