Fakta och kultur i Indien & Kerala

kartakerala

I Indien bor det 1,2 miljarder människor, varav 34 miljoner bor i Kerala som ligger i södra Indien. Folket är extremt religiösa oavsett religion. I Kerala är 56% hinduer, 24 % muslimer och 12% kristna. Indien har 16 officiella språk utöver engelska. I Kerala är engelska första språket sedan kommer hindi och mayalana.

Kerala anses ha bäst ekonomi i landet och folket är relativt högutbildade. De största inkomsterna kommer från kryddor, därefter te och gummi, även fiske. Landets största företag är TATA som tillverkar fordon och producerar te. Således står det TATA på nästan alla bilar och bussar. De viktigaste kryddorna i Indien är kardemumma, ingefära, saffran, peppar, chilli, kanel, nejlika, muskot och vanilj.

Det är betydligt billigare än i Sverige, en middag med dryck på restaurang kostar t ex omkring 500 rupier dvs 70 kr. Folket är väldigt artiga, tillmötesgående, hjälpsamma och ger ett pålitligt intryck. Kanske har de en högre moral pga av deras tro till religionen? Visserligen ganska påflugna vid turistorterna. De är också väldigt filosofiskt lagda och tycker om att exponera sig via poesi eller sång.

Ett konstigt inslag i Indien är skränig, högljudd musik och oftast på nätterna, dvs koncertvolym av lokal musik som kan börja  klockan fyra på morgonen från någon hydda i djungeln. Eller förkärleken till satsang och cermonier som sker dygnet runt. När man sover i tält verkar upplevelsen så abstrakt att det känns som en filmupplevelse.

I medierna beskrivs Indien som ett farligt land för kvinnor att resa omkring i? Jag har dock träffat många kvinnor här som reser ensamma på bussar utan större problem.  Dock finns en viss klädkultur som innebär att att man inte bör exponera nakna kroppsytor. På stränderna badar t ex indiska kvinnorna med kläderna på. Det förekommer också en viss kroppslig återhållsamhet mellan könen. Fortfarande förekommer arrangerade äktenskap, men till skillnad mot arabländerna så måste kvinnans familj betala pengar till mannens familj.

Man bör inte sitta med fötterna riktade mot någon indier, det anses som en förolämpning. Man bör heller inte hälsa eller ge något med vänster hand då den anses vara för ”personligt hygien” vid toalettbesök. Toalettpapper är således bra att ha med sig då toaletterna inte alltid är utrustade med sådan lyx.

About

Johan är född 1968 och bosatt i Helsingborg, men är uppvuxen i södra DaIarna i mitten av Sverige. Har en varierad yrkesbakgrund men jobbade senast som lärare i kemi, naturkunskap och webbutveckling. Han har en yngre bror och syster. Fyller gärna sin fritid med yoga, sportdykning, resor och kör gärna motorcykel.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »